11:06
03 december 2022

Nepnieuws voedt angst voor vaccinaties. ‘Desinformatie is moeilijk te corrigeren’

Nepnieuws voedt angst voor vaccinaties. ‘Desinformatie is moeilijk te corrigeren’

Er is al jaren een kleine groep die zich fel verzet tegen vaccinaties, uit angst voor negatieve gevolgen voor de gezondheid. Kunnen zij beter geïnformeerd worden en stijgt de vaccinatiegraad dan?

Verzet tegen vaccinaties is niet nieuw. Zo’n tien jaar geleden waarschuwde een kleine groep dat vaccinaties tot autisme zouden leiden. En nog maar vijf jaar geleden maakte Arjan Lubach een item over vaccinaties, omdat steeds meer jonge ouders hun kinderen niet meer lieten inenten tegen ziektes zoals kinkhoest.

Sociale media spelen een grote rol bij prikangst. De zogenaamde negatieve gevolgen van vaccinaties vliegen je er om de oren. Desinformatie en nepnieuws verspreiden zich gestaag. Mensen herkennen niet goed genoeg wanneer gedeelde informatie nep of echt is.

Promovendus Mitchell Matthijssen doet onderzoek naar de vaccinatiebereidheid in Nederland. Volgens hem is het moeilijk te corrigeren als desinformatie al verspreid is. “Het is beter om van tevoren uit te leggen wat klopt en wat niet. Als mensen eerst te horen krijgen dat je van het mazelen-vaccin autisme krijgt, en er wordt daarna uitgelegd dat het niet zo is, dan is dat heel moeilijk te corrigeren.”

Lees verder via universonline.nl

Meer leren over lokale veiligheid? Kom naar de HCB Seminarreeks  Veiligheid, recht en bestuur op 19 mei 2022 en leer meer over veiligheid voor burgers is wijken en online.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.