08:23
18 januari 2022

Nederland strijdt voort tegen mensenhandel op migratieroutes

Nederland strijdt voort tegen mensenhandel op migratieroutes

Op Nederlands initiatief werden door de Veiligheidsraad ongeëvenaarde VN-sancties opgelegd aan zes mensenhandelaren in Libië. ‘Dat was slechts het begin, het is nu tijd dat de sancties echt tanden krijgen. Ernstige mensenrechtenschendingen en de gevaarlijke migratie met behulp van mensenhandelaren moeten een halt wordt toegeroepen’, aldus minister Blok (Buitenlandse Zaken). Nederland werkt in dit initiatief samen met sleutellanden als Libië en Niger.

Nederland organiseerde vandaag samen met de ministers van Buitenlandse Zaken van Niger, Kalla Ankourao, en Libië, Mohamed Taher Siala, een internationale ministeriële conferentie in New York over het duurzaam dwarsbomen van mensenhandel. Minister Blok onderstreepte in New York het belang van de aanpak van mensenhandel. ‘Het afschrikwekkende effect van sancties moet de daders van deze ernstige mensenrechtenschendingen duidelijk maken dat de VN-Veiligheidsraad kan optreden wanneer het moet’, aldus de minister.

Door het aannemen van de sancties door de VN-Veiligheidsraad afgelopen juni, na maandenlange onderhandelingen, kunnen deze mensenhandelaren niet meer in de luwte opereren. Ze mogen hun land niet verlaten en alle landen moeten hun tegoeden bevriezen. Minister Blok: ‘Alle ogen zijn op hen gericht. We zien dat zij zich in een hoek gedreven voelen. En niet alleen die zes. Andere mensenhandelaren voelen de druk nu ook: hun bedrijfsmodel is plotseling in waarde gedaald’.

Lees verder via rijksoverheid.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 7 =