04:59
09 juni 2023

NCTV zinloos nu burgers niet online gevolgd mogen worden? Niet volgens experts: ‘Ze kunnen nu doen waar ze echt voor zijn

NCTV zinloos nu burgers niet online gevolgd mogen worden? Niet volgens experts: ‘Ze kunnen nu doen waar ze echt voor zijn

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) krijgt met een wetswijziging geen toestemming om nog langer burgers online te volgen. En daar was voormalig NCTV-chef Paul Abels niet blij mee. Hij vindt dat de NCTV nu zinloos is.

Maar klopt dat wel? We vroegen het aan experts.

Oprichting
Eerst moeten we even terug naar de oprichting van de NCTV, die was in 2005. “Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken vonden dat ze meer moesten gaan coördineren als het ging om allerlei informatie van overheidsdiensten die bezig waren met terrorismebestrijding”, zegt ondervoorzitter Quirine Eijkman van het College voor de Rechten van de Mens.

Daarom ontstond toen de NCTV. “Om dat ze dan de informatie konden verwerken en delen met bijvoorbeeld gemeentes”, vervolgt de ondervoorzitter.

Lees verder via eenvandaag.avrotros.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *