08:36
25 februari 2024

Naafs: criminele ondermijning is aannemelijk

Naafs: criminele ondermijning is aannemelijk

Het college vindt het zeer aannemelijk, dat er op Heuvelrugse recreatieterreinen sprake is van criminele ondermijning. Dat blijkt uit een memo van burgemeester Frits Naafs aan de gemeenteraad. Hij reageert daarmee op eerdere vragen van D66-fractieleider Erik van Buiten. Actuele signalen zijn er niet, zegt Naafs, maar elk jaar is er wel een aantal aanhoudingen op vakantieparken in de gemeente.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek, dat recreatieparken in het oosten van het land zeer in trek zijn om crimineel verkregen vermogen wit te wassen. Die dubieuze reputatie beperkt zich niet tot Oost-Nederland. Uit een recente meting in zeven provincies kwam naar voren, dat op vakantieparken in de provincie Utrecht 80 procent meer verdachten van strafbare feiten wonen, dan gemiddeld.

PROSTITUTIE
In Oost-Nederland worden recreatieterreinen gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van verdovende middelen. Ook werd op Gelderse parken mensenhandel en prostitutie aangetroffen. Daarnaast komen witwasconstructies veel voor. Verdachten kopen dan met crimineel geld vakantiehuisjes en knappen die op. Naafs zegt zich zorgen te maken over die ontwikkeling.

BLINDE VLEKKEN
De burgemeester vermoedt dat zijn beeld van de situatie op Heuvelrugse recreatieparken blinde vlekken bevat. Hij stuurt daarom zijn toezichthouders op cursus, om signalen van ondermijning op en rondom vakantieparken in de gemeente beter te herkennen. Daarnaast gaat de gemeente volgens plan verder met slagboomcontroles en handhaving op illegale bewoning van vakantiehuisjes.

Lees verder via nieuwsbladdekaap.nl

 

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *