11:28
04 oktober 2022

Middelengebruik scholieren daalt niet meer

Middelengebruik scholieren daalt niet meer

Na een jarenlange daling is het middelengebruik onder scholieren gestabiliseerd. Dat blijkt uit het rapport ‘Jeugd en riskant gedrag’ van het Trimbos-instituut, waarvoor 8.000 leerlingen tussen de 12 en 16 jaar zijn ondervraagd.

Het aantal scholieren dat tussen 2017 en 2019 ooit gerookt heeft, bleef stabiel (17 procent). Het percentage leerlingen dat in dezelfde periode ooit alcohol dronk (47 procent) of cannabis gebruikte (9 procent) is ook onveranderd. Het gebruik van XTC, cocaïne, amfetamine en paddo’s bleef met iets meer dan 1 procent eveneens stabiel.

De gestagneerde daling in het gebruik van alcohol en tabak onderstreept volgens het Trimbos-instituut de noodzaak van preventiebeleid. Daarbij geeft IJsland het goede voorbeeld, vertelt Iryna Batyreva van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘IJsland hanteert al twintig jaar een preventieve aanpak, waardoor het middelengebruik onder jongeren is gedaald. Sterker nog, de IJslandse jongeren behoren nu tot de minst gebruikende jongeren in Europa.’

Lees verder via nji.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.