04:13
19 juli 2024

Meer geweldsdoden door toedoen van verwarde personen: ‘Buurtbewoners vragen zich af: waarom worden al die kwetsbare mensen bij ons geplaatst?’

Meer geweldsdoden door toedoen van verwarde personen: ‘Buurtbewoners vragen zich af: waarom worden al die kwetsbare mensen bij ons geplaatst?’

Dit jaar was het raak in de Jordaan, waar een man met messteken om het leven werd gebracht. Maar ook in de Van Speijkstraat in West en in Zuid vielen doden door geweld van verdachten die verward gedrag vertoonden.

De incidenten veroorzaken grote onrust in woonwijken waar de daders vaak al voor overlast hebben gezorgd voordat het echt uit de hand liep. Laumans: “Buurtbewoners vragen zich af: waarom worden al die kwetsbare mensen bij ons geplaatst?”

In de ene buurt is de druk van zorggevallen zwaarder dan in de andere. Laumans: “Er gaan jaarlijks twaalfhonderd woningen naar ‘probleemgevallen’ – statushouders, mensen met ggz-problematiek, verslaafden. Door de woningschaarste komen er alleen woningen vrij in wijken waar veel mensen uit wegtrekken. Dat zijn niet per se de leukste wijken. Daar ontstaat extra druk door mensen die daar geplaatst worden en niet zelf wegtrekken.”

Lees verder via parool.nl

Meer leren over radicalisering, ondermijning, jeugd & veiligheid, zorg & veiligheid en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 18 september en 9 oktober met Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *