03:50
19 juli 2024

Wkb krijgt weinig handen op elkaar

Wkb krijgt weinig handen op elkaar

Er is na een half jaar nog weinig gewerkt met de Wkb. Betrokkenen zijn (nog steeds) niet enthousiast.

De eerste signalen over de per 1 januari ingevoerde Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zijn niet bijster positief, zo blijkt uit een rondgang van Binnenlands Bestuur onder ambtenaren, bouwers en politici. De vrees is dat de Wkb voorlopig alleen maar extra werk kost.

Druk
Het was in het laatste kwartaal van 2023 druk bij de bouwloketten van de meeste gemeenten. Veel initiatiefnemers van nieuwe woning- of utiliteitsbouwprojecten probeerden nog snel voor het nieuwe jaar een omgevingsvergunning rond te krijgen. Projecten die vóór 1 januari 2024 een vergunning hebben aangevraagd, vallen namelijk nog onder het toezichtstelsel van de gemeente. Op die datum ging, samen met de Omgevingswet, ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van start.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Op 20 november 2024 organiseert het Haags Congres Bureau weer het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie. Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *