03:42
19 juli 2024

Amnesty: demonstratierecht in Europa staat onder druk

Amnesty: demonstratierecht in Europa staat onder druk

Mensen die vreedzaam demonstreren worden steeds vaker gestigmatiseerd, gecriminaliseerd en hard aangepakt. Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International over 21 Europese landen, waaronder Nederland.

“Europese landen doen er alles aan om afwijkende meningen de kop in te drukken”, schrijft de organisatie. Daarbij gaat het onder meer om onnodig of buitensporig geweld tegen vreedzame betogers, willekeurige aanhoudingen en discriminerende beperkingen. Daardoor wordt het demonstratierecht ondermijnd, staat in het rapport. De negatieve retoriek over demonstranten wordt volgens Amnesty gebruikt om strengere wetten in te voeren.

Marjon Rozema van Amnesty International spreekt in het NOS Radio 1 Journaal van een “glijdende schaal”. “Er is een algemene tendens dat er zo negatief naar demonstranten gekeken wordt dat het demonstratierecht onder druk staat.”

Lees verder via nos.nl

Meer leren over radicalisering, ondermijning, jeugd & veiligheid, zorg & veiligheid en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 18 september en 9 oktober met o.a. Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *