03:47
28 september 2022

“Leefbare wijken en buurten uitermate belangrijk”

Vanaf 1 juli gaat gaat Wim Sterkenburg met pensioen. Hij was ruim 40 jaar actief in de volkshuisvesting, waarvan 31 jaar bij Woonstede en 15 jaar als directeur. “Ik ben 40 jaar geleden gaan solliciteren en kwam terecht bij het NCIV, een overkoepelende organisatie van woningcorporaties”, vertelt hij in het radioprogramma Ede Vandaag. “Dat vloeide voort uit mijn studie. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd in Amsterdam en één van mijn keuzevakken was bouweconomie. Ik had les van professor Hendriks, die man was heel bevlogen met stadsvernieuwing en hoe belangrijk een woning is voor mensen.”
In de 40 jaar dat Sterkenburg actief was in de volkshuisvesting, is er het één en ander veranderd. “40 jaar geleden ging het er ook al om een goed betaalbare woning van goeie kwaliteit te leveren aan de mensen en dat is nu nog steeds onze kernactiviteit. In die zin is er niet veel veranderd, maar als je nadenkt wat er in 40 jaar is gebeurd aan nieuwbouw, aan vervangende nieuwbouw, aan verbeteringen, aan aan- en verkoop van woningen, dan praat je over duizenden aantallen. En het is nog altijd fantastisch om in gesprek met bewoners bezig te zijn.”
Volgens Sterkenburg is vooral woongenot een belangrijke factor in de volkshuisvesting. “Wat uitermate belangrijk is, is dat we goed blijven luisteren met elkaar naar de wensen die mensen hebben op het gebied van wonen en dat je als woningcorporatie ook luistert naar de opvattingen van je huurders. Dat je kijkt hoe je dat in concreet beleid kunt vertalen. In de nieuwbouw, in de kwaliteit, in de woonlasten, in aandacht voor de buurt en de leefbaarheid. Het ene moment ligt de aandacht wat meer bij de nieuwbouw van woningen, op een ander moment is duurzaamheid een belangrijk item. Maar ook die hele samenlevingsopbouw vanuit leefbare wijken en buurten is uitermate belangrijk.”

Luister verder via Omroep Ede

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.