01:21
12 juni 2021

Lang niet alle bewoners melden ondermijnende criminaliteit in hun buurt

Lang niet alle bewoners melden ondermijnende criminaliteit in hun buurt

Hennepteelt, illegale prostitutie, het produceren of verkopen van harddrugs. Het gebeurt in buurten en wordt regelmatig gezien door bewoners. Maar lang niet alle bewoners zijn bereid om deze ondermijnende criminaliteit te melden bij de daarvoor bestemde instanties. Dat blijkt uit een onderzoek dat door Bureau Broekhuizen – onderzoek en advies en het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de Taskforce Brabant Zeeland werd gedaan naar de meldingsbereidheid van Brabanders en Zeeuwen. Tot het melden van de verkoop van harddrugs is 30% van de respondenten bereid. En 42% geeft illegale prostitutie door. Opvallend is dat de intentie die respondenten uitspreken om vormen van ondermijnende criminaliteit in hun buurt te melden, beduidend hoger ligt. Tussen de 63% en 79% zegt dat ze hiervan melding zouden maken als dit in hun buurt zou voorkomen.

Belang van meldingsbereidheid van burgers
Ondermijning ontstaat op het grensvlak van boven- en onderwereld. De criminele industrie maakt namelijk veel gebruik van legale diensten uit de bovenwereld zoals transport (zoals post- en koeriersdiensten), logistiek (zoals havens), financiën (zoals banken, accountants, notarissen) en kwetsbare bedrijven (zoals in de agrarische sector). In Brabant en Zeeland pakken politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst binnen de Taskforce Brabant Zeeland samen georganiseerde criminaliteit aan. Afgelopen najaar kende Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid 24,5 miljoen euro toe voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Brabant en Zeeland. De komende drie jaar wordt gewerkt aan een slimmere aanpak van deze vorm van criminaliteit. Daarvoor zijn de uitkomsten van dit onderzoek de basis.

Lees verder via verwey-jonker.nl

Op 11 april organiseert het Haags Congres Bureau het Nieuwspoort Seminar ‘De Veilige Gemeente 2019 – Burgers in opsporing’ m.m.v. o.a Ronald van Steden en Eric Bervoets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − drie =