07:12
27 juni 2022

Laat kinderen in pleeggezinnen praten over hun verleden

Laat kinderen in pleeggezinnen praten over hun verleden

Jongeren die in een pleeggezin wonen dragen vaak een heftig verleden met zich mee. Hierover praten met hun pleegouders of vrienden kan hen helpen om dit een plekje te geven. Maar hoe praat je over deze pijnlijke en moeilijke herinneringen zonder overweldigd te worden door emoties?

In Nederland wonen zo’n 21.000 kinderen in een pleeggezin, omdat hun ouders niet voor hen kunnen zorgen. Veel van hen hebben verwaarlozing, geweld, verslaafde ouders of seksueel misbruik meegemaakt voordat zij in het pleeggezin kwamen. Daarnaast is de pleegzorgplaatsing zelf ook heel ingrijpend, omdat ze bij hun ouders en vertrouwde omgeving weg moeten. Deze gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben op kinderen.

Pleegouders hebben een cruciale rol
Therapieën en interventies kunnen helpen als een kind last heeft van z’n verleden of problematisch gedrag laat zien. Een groot deel van de hulpverlening vindt echter in het pleeggezin plaats, in de dagelijkse interacties tussen kind en opvoeder. Pleegouders spelen dus een cruciale rol in kinderen helpen hun verleden een plaats te geven en hen leren omgaan met de gevolgen hiervan.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.