03:12
02 oktober 2023

Kinderopvangplan zet kinderen met minder kansen nog verder op afstand

Kinderopvangplan zet kinderen met minder kansen nog verder op afstand

Met het plan voor bijna gratis kinderopvang heeft het kabinet twee duidelijke doelen voor ogen, maar het is sterk te betwijfelen of die met deze opzet verwezenlijkt zullen worden. Het voornaamste doel is dat meer mensen, lees moeders, zullen gaan werken. In het voorstel ontbreekt echter de visie dat kinderopvang een instrument kan zijn om kinderen meer gelijke kansen te geven. Het ziet er zelfs naar uit dat het plan vooral rijke gezinnen voordelen biedt en daarmee de sociaal-economische kloof zal vergroten.

Het debacle van de toeslagenaffaire maakte het nodig een eenvoudiger subsidiesysteem te ontwikkelen voor kinderopvang. Dat is dan ook het andere doel van de nieuwe opzet, die per 1 januari 2025 moet ingaan. De overheid stort voortaan rechtstreeks geld op rekening van de kinderopvang en vergoedt zo 96 procent van de kosten voor de ouders. Dat geldt voor alle ouders, ongeacht hun inkomen. Zo wordt kinderopvang bijna gratis.

Lees verder via trouw.nl

Wilt u leren over slagvaardig teams en teaming? Kom 28 juni naar de HCB Masterclass ‘Slagvaardige Teams in kinderopvang, basisonderwijs en IKC 2023’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *