06:43
23 mei 2024

Kindergegevens delen: mag dat wel volgens de AVG?

Kindergegevens delen: mag dat wel volgens de AVG?
Preschool child in classroom.

‘It takes a village to raise a child.’ Een kind helpen groeien en laten ontwikkelen kan niemand in zijn eentje. Daarom zou het fijn zijn als professionals uit verschillende domeinen samenwerken om kinderen te helpen. Bijvoorbeeld wanneer je als peuteropvang kindgegevens deelt met een basisschool om deze overgang soepel te laten verlopen.

Toch kan de samenwerking met andere organisaties lastig zijn. Veel mensen denken dat ze vanwege De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), geen informatie met externe instellingen mogen uitwisselen. Maar is dat echt zo? We spraken met mr Jolanda van Boven, jurist en expert op het gebied van privacywetgeving. Ze vertelde ons dat er meer mogelijk is dan de meeste mensen denken.

De AVG is een motor die aanzet tot samenwerking
Samenwerken in het netwerk klinkt prachtig,’ aldus van Boven. ‘Daar kun je eigenlijk weinig op tegen hebben. Wanneer je als professional wilt samenwerken met andere organisaties dan is het nodig om informatie te delen.
Volgens van Boven denken veel mensen dat de AVG ontwikkeld is om de uitwisseling van persoonsgegevens onmogelijk te maken, maar het tegendeel is waar. ‘De AVG is in het leven geroepen om de uitwisseling van gegevens tot stand te brengen. Deze wet is een motor die aanzet tot samenwerking. Natuurlijk wel gebonden aan zorgvuldigheidseisen.

Lees verder via kinderopvangtotaal.nl

Meer leren over het ENERGIEK veranderen in kinderopvang, basisschool of IKC? Doe 22 mei mee met de ‘NDKB 2024 – ENERGIEK Veranderen’ georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *