07:28
23 mei 2024

Kabinet heeft besluit genomen over onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen

Kabinet heeft besluit genomen over onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen

Door de gezamenlijke inzet van mensen in veiligheidsregio’s en gemeenten zijn op dit moment zo’n 41.000 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd. Hiermee zijn de eerste 50.000 opvangplekken bijna een feit. Van deze bedden worden er nu bijna 31.000 bezet door vluchtelingen: een bezetting van circa 75 procent van de beschikbare capaciteit. Dát gegeven en de onvoorspelbaarheid van de oorlog en het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, maakt dat we voorbereid moeten zijn om op korte termijn aan meer dan 50.000 vluchtelingen onderdak te bieden. Dat meldt de Rijksoverheid.
Naast de opvang die door de overheid begeleid wordt, verblijven ook nog vele duizenden mensen bij vrienden, familie, gastgezinnen of in hotels.

We blijven klaarstaan voor iedereen die uit Oekraïne naar Nederland is gevlucht. Daarom heeft de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne vandaag de volgende besluiten genomen.

Onderwijsvoorzieningen
Er is besloten dat gemeenten geld krijgen om het leerlingenvervoer te regelen voor leerlingen uit Oekraïne die niet dicht bij school wonen. Ook komt er extra geld voor scholen die ervaring hebben met onderwijs aan Oekraïense leerlingen, om andere scholen daarmee te helpen. Daarnaast werken we aan een wetsvoorstel om schoolbesturen en gemeenten te helpen met tijdelijke onderwijsvoorzieningen, ook als het lastig is om het te organiseren in een regio. Deze voorzieningen zijn nodig als er op de reguliere scholen geen plek (meer) is.

Lees verder via nationaleonderwijsgids.nl

Leren hoe je een wendbare organisatie wordt? Kom 9 juni naar de geheel nieuwe editie van het HCB Seminar ‘Checklist Kinderopvang’ deze keer over Wendbaarheid organiseren in de praktijk. Met Pauline Slot, Universitair Docent en onderzoeker op het gebied van kwaliteit in de kinderopvang, Universiteit van Utrecht, Mark Nijssen, oprichter en adviseur bij de organisatieontwerpers en Roswitha Heitbrink, Samensturend verandermanager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *