03:37
02 oktober 2023

Jeugdcriminaliteit ofwel de zege van het krokodillenbrein

Jeugdcriminaliteit ofwel de zege van het krokodillenbrein

Jongeren die angstig, boos of verslaafd zijn, zijn vatbaar voor crimineel gedrag. Volgens lector Peer van der Helm is er meer nodig dan therapie. Ook de samenleving moet veranderen, onder meer door af te stappen van de ieder-voor-zich-mentaliteit en onderwijshervorming.

Jeugdcriminaliteit staat volop in de schijnwerpers. Dat komt doordat niet alleen de grote steden in ons land, maar ook kleinere plaatsen als Roosendaal en Winschoten worden geconfronteerd met brandstichting, vuurwerkbommen en schotenwisselingen op straat. Geweld, meestal geassocieerd met de drugshandel, dat gepleegd wordt door steeds jongere daders.

Zelfregulatie
De criminologie heeft tal van verklarende theorieën voor de groeiende betrokkenheid van jongeren bij criminaliteit. Ze lopen uiteen van achterstand en armoede tot foute vrienden. Hulpverleners en beleidsmakers weten zich vaak geen weg met de wirwar aan theorieën.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Meer leren over de integrale aanpak van veelplegers, verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *