04:30
29 februari 2024

Expired: Internet der dingen: ‘wachten tot er een ramp gebeurt’

Expired: Internet der dingen: ‘wachten tot er een ramp gebeurt’

Steeds meer elektrische apparaten krijgen internettoegang, maar met de beveiliging ervan is het vaak niet goed gesteld. Dat zeggen experts tegen de NOS. “Het is wachten tot er een ramp gebeurt”, aldus de Nijmeegse hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs. “Het is tamelijk beroerd”, zegt ook zijn collega-hoogleraar Michel van Eeten van de TU Delft.

Het probleem is tweeledig. Ten eerste zijn apparaten op het moment dat ze in de winkel liggen al onvoldoende beveiligd, vinden de deskundigen. Daarnaast ontbreekt het vaak aan een beleid om apparaten veilig te houden op het moment dat hackers er gaten in ontdekken.

‘Onvoldoende bewust’

Het gaat daarbij om apparaten als slimme thermostaten, auto’s met internettoegang en wasmachines, maar ook om smart-tv’s en slimme sloten die via internet te bedienen zijn. Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum van de overheid zijn fabrikanten van dat soort apparaten “zich onvoldoende bewust van de risico’s ervan”, of missen ze de technische kennis om apparaten goed te beveiligen.

Zo zijn bijvoorbeeld de camera’s van smart-tv’s van Samsung gehackt, waardoor aanvallers in iemands woonkamer konden kijken. Die camera’s waren bedoeld om vanaf de tv te kunnen videobellen.

Beveiligingsbedrijf Bitdefender vond dit jaar beveiligingsproblemen in slimme stekkerblokken, lampen en luidsprekers; op een hackerconferentie in augustus vond een hacker 47 soms ernstige beveiligingsproblemen in 23 verschillende apparaten, en een beveiligingsbedrijf waarschuwde vandaag dat ‘internet of things’-apparaten steeds vaker worden gehackt om ze te misbruiken voor ddos-aanvallen.

Lees verder via NOS – Internet der dingen: ‘wachten tot er een ramp gebeurt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *