06:01
29 maart 2023

Inbrekers maken geen gebruik van social media!

Vermeld niet op sociale media (bijvoorbeeld op Twitter of Facebook) dat u weg bent. Ook dieven kijken mee’. Een boodschap die de afgelopen dagen en de komende weken veelvuldig terug zal komen. Een verstandige tip uiteraard. Vorige week gaf Jarno Duursma de inbrekers nog even een zetje in de rug met zijn handleiding sociale media voor de Inbreker. Maar maken inbrekers wel gebruik van sociale media om hun doelwit te selecteren?

Twee jaar geleden is daar op Frankwatching al eens over geschreven, want er was geen bewijs voor deze veronderstelling. Nieuw onderzoek van adviesbureau VDMMP zorgt voor enige nuance in de aanname dat inbrekers sociale media gebruiken.

Inbrekers en social media

In de praktijk blijkt het toch lastig te zijn om via sociale media een geschikte woning te vinden waarin naar hartenlust kan worden ingebroken. Het onderzoek toont aan dat 77% van de sociale media-gebruikers zijn informatie goed afschermt. Dit hoge percentage is één van de verklaringen dat inbrekers eerder hun buit bemachtigen op een traditionele wijze dan met een beetje hulp van Facebook of Twitter.

Een andere verklaring volgt uit een gehouden experiment met twee groepen agenten in opleiding. De ene groep agenten is met behulp van sociale media op zoek gegaan naar geschikte woningen om in te breken en de andere groep is ‘gewoon’ de straat opgegaan. De zoektocht via sociale media blijkt erg tijdrovend te zijn omdat het daadwerkelijke adres niet of zeer lastig te achterhalen is. Dus ook al vinden we veel tweets op de sociale media, de juiste namen en adresgegevens erbij vinden blijkt lastiger dan menigeen denkt. Dit maakt de tweede methode (de straat op) nog altijd het meest rendabel. Een laatste nuance is dat de inbreker op locatie nog een laatste check doet alvorens hij een huis inbreekt. Immers: op sociale media staat vaak niet te lezen of er ook iemand op de woning past (of hoe hij het huis het makkelijkste kan binnentreden). Fokke en Sukke weten dan ook precies wat ze moeten Twitteren op vakantie om hun huis bewoonbaar te laten doen lijken.

Lees verder via Frankwatching – Inbrekers maken geen gebruik van social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *