05:02
25 september 2022

Impressie seminars Toezicht in transitie 2019 – Trends in toezicht

Impressie seminars Toezicht in transitie 2019 – Trends in toezicht

Op 1 november vond het laatste seminar plaats in de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2019 – Trends in toezicht.

Prof. mr. dr. Lisette van der Hel – van Dijk RA, hoogleraar effectiviteit van toezicht aan de Nyenrode Business Universiteit, verzorgde die datum haar seminar over Horizontaal Toezicht. Daar bleken nog heel wat misverstanden over te bestaan.

Horizontaal Toezicht is zeker geen ‘one size fits all’-methode om het toezicht te organiseren. Het is erg afhankelijk van de specifieke context of het toepasbaar is. Uit internationale wet- en regelgeving blijkt wel dat een goede interne beheersing bij een onder toezicht gestelde organisatie aanknopingspunten kan bieden voor Horizontaal Toezicht (HT). Bovendien is het niet zo dat de toezichthouder bij HT niets meer zelf doet. Wel is het zo dat de verantwoordelijkheid voor een groter deel gelegd wordt waar hij hoort, namelijk bij de bedrijven zelf. Lisette raadde de deelnemende toezichthouders tenslotte aan om HT een onderdeel te laten zijn van een totale toezichtstrategie.

Net als bij de eerdere seminars in deze reeks over respectievelijk trends en bestuursgericht toezicht door Paul van Dijk en Meike Bokhorst, over de samenwerking tussen publieke en private toezichthouders door Tetty Havinga en over de internationalisering van het toezicht door Esther Versluis, werd er vol op kennis gedeeld en werden aan de hand van de presentatie tal van praktijkvoorbeelden en situaties bij de verschillende toezichthouders door de deelnemers gezamenlijk besproken.

Mooi weer om te zien hoe veel de verschillende inspecties en (markt)toezichthouders over de beleidsterreinen heen van elkaar kunnen leren. Alle deelnemers en sprekers zeer bedankt en geïnteresseerden graag tot de nieuwe reeks in 2020.

Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau

Dr. Meike Bokhorst en Prof. dr. Lisette van der Hel zijn de keynotespeakers tijdens de geheel nieuwe HCB Studiedag ‘Toezichtstrategieën in de praktijk 2020’ die plaatsvindt op 30 september 2020 bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.