06:13
03 oktober 2022

Impressie seminar Checklist Kinderopvang 11 oktober

Impressie seminar Checklist Kinderopvang 11 oktober

Op 11 oktober 2017 vond het HCB seminar Checklist Kinderopvang – 10 kwartier voor rendement en groei – plaats, georganiseerd in samenwerking met Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). De in Utrecht gelegen Villa Jongerius opende zijn deuren voor de deelnemers vanuit heel Nederland die werkzaam zijn voor kinderopvangorganisaties. Daar werd de dag afgetrapt met een gezellige lunch. Bernadette Jongerius, een kleinkind van de oprichter, vertelde over de totstandkoming en geschiedenis van het gebouw. Hierna ging het seminar van start dat werd geleid door Yvette Vervoort en Tony Weggemans samen. Yvette (Buro 8020) is van origine bioloog, na als docente biologie te hebben gewerkt startte zij succesvol haar eigen kinderopvangorganisatie in 1989. Inmiddels is ze sinds zeventien jaar werkzaam als adviseur op het gebied van kinderopvang en onderwijs. Tony Weggemans (Ayit Consultancy) is na zijn studie sociologie werkzaam geweest als beleidsonderzoeker aan de universiteit van Tilburg en Utrecht, aan de universiteit van Tilburg is hij ook gepromoveerd. Sinds 1992 werkt hij als bedrijfskundig adviseur voor kinderopvangorganisaties.

Elkaar afwisselend spraken de twee experts over verschillende actualiteiten, trends en ontwikkelingen die spelen bij kinderopvang. Op een interactieve manier werd er tussen de sprekers en deelnemers -maar ook tussen deelnemers onderling- informatie, vragen en antwoorden uitgewisseld. Allereerst kwam het regeerakkoord ter spraken met betrekking tot kinderopvangorganisaties. Verder werd er door Yvette gesproken over de toenemende vraag naar kinderopvang en samenwerking met het onderwijs, met als gevolg de noodzaak tot capaciteit uitbreiding. Tony belichtte het onderwerp ‘directe financiering’. Hierbij kwamen het debiteurenrisico en de veranderingen per 1 januari 2019/2020 betreffende de geldstromen aan bod. Ook werd besproken hoe deze veranderingen in geldstromen op een commerciële wijze naar klanten kon worden overgedragen. Ook Yvette richtte zich op wijzigingen voor de kinderopvang en wat er daardoor voor 1 januari 2018 en 2019 nog aandacht verdient. Tony besprak de Harmonisatie PSZ, de bijbehorende marktwerking en de combi-financiering Peuteropvang.

Zowel in de koffiepauze als na afloop van de dag tijdens de borrel zochten de deelnemers en sprekers elkaar op. Er werden dilemma’s, strategieën, ideeën en ervaringen uitgewisseld. Toen ook de laatste deelnemers vetrokken met een zakje Haagse Hopjes werd er afscheid genomen van de Villa Jongerius en de behulpzame staf. Een succesvolle dag was tot zijn eind gekomen. We keren zeker nog eens terug in Villa Jongerius en een aantal deelnemers zien we terug vanaf 9 maart 2018 bij  Het HCB Seminar en de 2 masterclasses Checklist Kinderopvang PRO – Een Kindcentrum: Waarom, hoe en wat? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.