11:31
21 juli 2019

Horizontaal Toezicht: Evalueren is noodzaak

Horizontaal Toezicht: Evalueren is noodzaak

Onder toezichthouders groeit de populariteit van horizontaal toezicht. In navolging van de Belastingdienst voegden onder meer de NVWA, NZa en ILT deze aanpak toe aan hun strategie. Wat zijn de kansen en risico’s van de horizontale aanpak?

Een efficiënter gebruik van de capaciteit en een meer gelijkwaardige verdeling van verantwoordelijkheden tussen toezichthouder en ondertoezichtstaande. Dat zijn de belangrijkste redenen om te kiezen voor horizontaal toezicht (HT). Deze aanpak levert een zakelijke relatie op tussen toezichthouder en ondertoezichtstaanden, waarbinnen zij samen het toezicht vormgeven. Vertrouwen tussen beide partijen is de basis. In een convenant leggen ze hun afspraken vast, ook over de manier waarop ze met elkaar omgaan. Zo moet de ondertoezichtstaande mogelijke risico’s tijdig aangeven. En op zijn beurt belooft de toezichthouder mee te denken over antwoorden en oplossingen.

Lees verder via toezine.nl

prof. dr. Lisette van der Hel verzorgt een seminar over dit onderwerp in de geactualiseerde editie van de HCB Seminarreeks ‘Toezicht in Transitie 2019’ die plaatsvindt op 20 september, 27 september, 4 oktober en 1 november 2019 bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Meer informatie kunt u opvragen bij Elwin Veldhuis, Haags Congres Bureau via info@haagscongresbureau.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *