12:48
26 november 2022

Horizontaal Toezicht: Evalueren is noodzaak

Horizontaal Toezicht: Evalueren is noodzaak

Onder toezichthouders groeit de populariteit van horizontaal toezicht. In navolging van de Belastingdienst voegden onder meer de NVWA, NZa en ILT deze aanpak toe aan hun strategie. Wat zijn de kansen en risico’s van de horizontale aanpak?

Een efficiënter gebruik van de capaciteit en een meer gelijkwaardige verdeling van verantwoordelijkheden tussen toezichthouder en ondertoezichtstaande. Dat zijn de belangrijkste redenen om te kiezen voor horizontaal toezicht (HT). Deze aanpak levert een zakelijke relatie op tussen toezichthouder en ondertoezichtstaanden, waarbinnen zij samen het toezicht vormgeven. Vertrouwen tussen beide partijen is de basis. In een convenant leggen ze hun afspraken vast, ook over de manier waarop ze met elkaar omgaan. Zo moet de ondertoezichtstaande mogelijke risico’s tijdig aangeven. En op zijn beurt belooft de toezichthouder mee te denken over antwoorden en oplossingen.

Lees verder via toezine.nl

Dr. Meike Bokhorst en Prof. dr. Lisette van der Hel zijn de keynotespeakers tijdens de geheel nieuwe HCB Studiedag ‘Toezichtstrategieën in de praktijk 2020’ die plaatsvindt op 30 september 2020 bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.