03:03
22 september 2023

Hoog tijd voor meer cultuurgericht toezicht

Hoog tijd voor meer cultuurgericht toezicht

Er is veel te doen over organisatiecultuur sinds affaires bij The Voice, Ajax en Vandaag Inside. En dan zijn er nog de toeslagenaffaire, de belofte voor een nieuwe Haagse bestuurscultuur, vermeend racisme bij Forum voor Democratie, de belangenverstrengeling bij de NAM en de vervuilingen door Tata Steel. Hoe houd je zó toezicht dat dit soort affaires onwaarschijnlijker worden of eerder aan het licht komen? Adviseur Gedrag & Samenleving bij het CCV, Mirjam Prinsen, betoogt: met cultuurgericht toezicht.

Voor een toezichthouder zijn wetten en regels altijd het uitgangspunt, maar soms bekruipt je het gevoel dat je met toezicht op naleving van die wetten niet ver genoeg komt. Bedrijven blijven overtreden, zoeken steeds de mazen van de wet op of vertonen gedrag dat weliswaar niet illegaal is, maar wel degelijk ongewenst. Dit is het moment waarop toezichthouders over organisatiecultuur gaan nadenken.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *