04:21
05 maart 2024

Hoge Raad bezorgd over ‘autonomen’: ‘Kwetsbare burgers die verder wegzakken’

Hoge Raad bezorgd over ‘autonomen’: ‘Kwetsbare burgers die verder wegzakken’

De president van de Hoge Raad slaat alarm over het groeiend aantal Nederlanders dat zich ‘autonoom’ of ‘soeverein’ verklaart. De Hoge Raad, de hoogste rechter in straf-, civiele en belastingzaken, laat zich zelden in het openbaar uit over maatschappelijke problemen. In dit geval doet president Dineke de Groot in dagblad Trouw dat wel, omdat ze aandacht wil vragen voor de onderliggende problemen van deze burgers.

Mensen die zich ‘autonoom’ verklaren, denken zich te kunnen loskoppelen van de overheid om zich zo te onttrekken aan wetten en regels. Ze weigeren bijvoorbeeld belastingen en boetes te betalen en denken dat de overheid na hun geboorte hun vrijheid heeft afgepakt. Met brieven proberen ze zich te onttrekken aan bijvoorbeeld de Belastingdienst, justitie en gemeenten. Ze willen het ‘contract’ met de overheid opzeggen.

Ook bij de Hoge Raad kwamen duizenden van dit soort brieven binnen, vertelt De Groot in de krant, inmiddels negentien verhuisdozen vol. Vaak gaat het om standaardformulieren die van het internet zijn gehaald, waarin wordt verwezen naar niet bestaande instanties zoals de Hoge Raad van de Kinderen of de Hoge Raad van de Mensenkinderen.

Lees verder via nos.nl

Meer leren over de integrale aanpak van veelplegers, verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *