10:11
27 januari 2022

Hoe bestrijd je bestuurlijk verval?

Hoe bestrijd je bestuurlijk verval?

Bestuurders kunnen minder gaan functioneren als ze langer op hun plek zitten. Zeker als ze niet genoeg tegenspel krijgen. En dit ‘bestuurlijk verval’ leidde het afgelopen decennium tot flinke misstanden in de woon-, zorg-, onderwijs- en cultuursector. Een nieuw onderzoeksrapport geeft hier veertig voorbeelden van. Co-auteur Meike Bokhorst: “We belichten hierin ook de rol van toezicht. En geven toezichthouders tips hoe ze bestuurlijk verval kunnen opmerken en tegengaan.”

Vestia, Amarantis, InHolland, Meavita. Het is maar een greep uit de organisaties die aan bod komen in Bestuurlijk verval in de semipublieke sector, een nieuw onderzoeksrapport over bestuurlijke incidenten in de semipublieke sector. Bokhorst en haar medeschrijver Sjors Overman, beiden onderzoekers aan de Universiteit Utrecht, begonnen voor deze publicatie al in 2018 misstanden te onderzoeken waarin bestuurlijk verval een rol speelde. “Voor die selectie pluisden we onder meer oude krantenartikelen uit, analyseerden we rapporten van incidenten en spraken we met toezichthouders, secretarissen en bestuurders.”

Lees verder via toezine.nl

Meike Bokhorst verzorgt vrijdag 17 december 2021 samen met Paul van Dijk het seminar ‘Reflectief toezicht’ in de HCB Seminarreeks ” Toezicht in Transitie 2021 – Next level toezicht in de praktijk’, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − acht =