09:02
18 januari 2022

Het nieuwe IKC De Toverberg in Zoetermeer is een school zonder klaslokalen

Het nieuwe IKC De Toverberg in Zoetermeer is een school zonder klaslokalen

De nieuwbouw voor het IKC De Toverberg is in nauwe samenwerking met de gebruikers door LIAG ontworpen vanuit een vernieuwde visie op het basisonderwijs, namelijk het TOM onderwijs. Het IKC biedt onderdak aan basisschool ’t Schrijverke, Kinderopvang De Drie Ballonnen en het Meerpunt, centrum voor jeugd en gezin. Op basis van de onderwijsvisie heeft LIAG een flexibel, toekomstgericht en vooral kindgericht schoolgebouw ontworpen.

IKC De Toverberg in Zoetermeer is een school zonder klaslokalen. Het gebouw bestaat op hoofdlijnen uit één grote open ruimte die door splitlevels wordt opgedeeld. Met visueel open scheidingswanden en interieurelementen worden er diverse (groeps-) ruimten gecreëerd.

Oog voor onderwijskwaliteit
De kinderen volgen hun persoonlijke leerroute binnen het onderwijs. In wisselende leergroepen wordt het onderwijs afgestemd op de leerbehoeften van de kinderen. Om aan te sluiten op deze werkvormen en leeractiviteiten zijn de onder-, midden- en bovenbouw verdeeld in units die via splitlevels gekoppeld zijn. 
De units hebben hoeken waar met groepen of individueel gewerkt kan worden en stilteruimtes die als enige gesloten kunnen worden. Langs de gevels bevinden zich de groepsplekken als open zones. In het midden vind je een speelhoek.

De speelzaal, die aan het centrale atrium grenst, is multifunctioneel ingezet met een grote panelenwand: dat is het hart van het gebouw geworden. Aan de ene kant grenst de kinderopvang en aan de andere kant de onderbouw.

Lees verder via schooldomein.nl

Meer leren, ook van John Vonk van De Toverberg, over innoveren, positioneren en veranderen in kinderopvang, basisonderwijs of IKC? Kom naar de Nationale Directeurendag Kinderopvang en Basisonderwijs 2018: 2 Nieuwspoort Seminars op 1 dag! Op 4 december in Perscentrum Nieuwspoort georganiseerd door het Haags Congres Bureau i.s.m. BMK. M.m.v. Yvette Vervoort (Buro 8020), emeritus hoogleraar Robert-Jan Simons (Visie op Leren), Stijn van Diemen ((Twynstra Gudde), Maurits Broekema (Strange Strategy & Change), Jaap van’t Hek (Organisatievragen), Daniel Wolfs (HCG) en Hans van der Loo (Betterday, Energyfinder), John Vonk (De Toverberg, Zoetermeer)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + acht =