02:44
17 mei 2022

Het Avondland is er nog steeds – Essay Oswald Spengler & onze zoveelste ondergang

Europa doet het beter dan ooit. Toch zijn ondergangstheorieën, zoals die van Oswald Spengler, weer populair. Vanwaar deze revival? Iets meer dan 35 jaar geleden was Oswald Spenglers Untergang des Abendlandes een van mijn lievelingsboeken. Ik bezat een verkorte uitgave van zo’n vierhonderd pagina’s dundruk. Deze is in de loop van de tijd zo vol geraakt met strepen, opmerkingen, papiertjes en knipsels dat het boek volstrekt onbruikbaar is geworden. Ook bezat ik een oude, tweedelige editie. Die hield ik ernaast. Er is me van al dat toenmalige lezen in Spenglers magnum opus weinig bijgebleven. Een sfeer, dat wel. Een indruk. Kennis van de context.

Lees verder via de Groene

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.