05:51
23 april 2024

Helft van jonge slachtoffers steekincidenten al bekend bij politie

Helft van jonge slachtoffers steekincidenten al bekend bij politie

In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

Bij jongeren onder de 20 jaar die in het ziekenhuis belandden, was in ongeveer 60 procent van de gevallen de locatie van het steekincident geregistreerd. Meer dan de helft (58 procent) gebeurde op straat. Iets minder vaak vonden deze incidenten plaats in en om het huis, of op locaties zoals cafés, stations en winkelcentra.

Tussen 2016 en 2021 was gemiddeld 62 procent van de slachtoffers onder de 20 jaar die na een steekpartij in het ziekenhuis belandden bekend als verdachte van een misdrijf. Dat was in 2019 het hoogst (45 personen). De meeste verdachten waren betrokken geweest bij diefstal (44 procent). Daarna volgen vernielingen en mishandeling (beide 12 procent).

Lees verder via dagblad010.nl

Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *