02:11
04 oktober 2022

Gemeente Lochem door oog van de naald bij hack

Gemeente Lochem door oog van de naald bij hack

De gemeente Lochem is begin juni door het oog van de naald gegaan bij een hack. Die had volgens deskundige Brenno de Winter de gemeente tonnen kunnen kosten.

Geraffineerd te werk
Dit blijkt uit een onderzoek dat het Nederlands Forensisch Incident Response (NFIR) heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Lochem. Uit onderzoek blijkt niet dat bij de hack persoonsgegevens van inwoners bekeken, gestolen of gewijzigd zijn. Wel blijkt uit hun aanpak dat de daders heel geraffineerd te werk zijn gegaan. De aanval was erop gericht grote delen van de administratie te versleutelen en losgeld te eisen. De hackers hebben maandenlang in kleine stapjes geprobeerd verder te komen, zonder dat de aanval werd ontdekt. Ze stonden op het punt tot daadwerkelijke versleuteling van de gegevens over te gaan. Er waren zelfs al losgeldberichten geplaatst.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren over juridische aspecten van cyberveiligheid, privacy en digitale transformatie? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2019 voor overheidsjuristen’ in Den Haag. Lees meer op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.