11:33
03 oktober 2022

Gemeente controleert panden Czarinastraat Controles op overbewoning, illegale verhuur en brandveiligheid

Handhavers van de gemeente Zaanstad hebben vandaag samen met de politie twee panden in de Czarinsatraat in Zaandam gecontroleerd op overbewoning, illegale kamerverhuur en brandveiligheid. Daarbij werd in één pand onderverhuur van kamers geconstateerd die in strijd is met het bestemmingsplan. In het andere pand werd onder meer een verbouwing zonder vergunning vastgesteld. De gemeente gaat de pandeigenaren hierop aanschrijven.
De controles maken deel uit van de gebiedsgerichte aanpak van de Czarinastraat, een van de prioriteiten uit het Handhavingsprogramma 2017. Van zeker twintig panden in de straat heeft de gemeente signalen dat er sprake is van overbewoning en illegale kamerverhuur, waardoor de leefbaarheid in de panden en in de buurt in het geding is. Het zorgt voor parkeer-, afval- en geluidsoverlast in de buurt, maar levert met name ook risico’s op voor de huurders zelf, vaak mensen uit Midden- en Oost-Europa die hier (legaal) werken. Vaak betalen ze hoge huren, waardoor sprake kan zijn van uitbuiting. Bovendien is de vraag hoe het met de (brand)veiligheid is gesteld in de panden. Veel panden worden verwaarloosd.

De gemeente is daarom een handhavingsproject gestart. De controles zijn bedoeld om een goed beeld van de situatie te krijgen en bij overtredingen te kunnen optreden tegen de eigenaren. “De controles van vandaag zijn de eerste, maar zeker niet de laatste”, zegt burgemeester Ruud Vreeman. “Pandeigenaren die zich niet aan de regels houden en op een onverantwoorde manier mensen huisvesten, gaan we aanpakken.”

De controle leverde ook signalen van adres- en woonfraude op. Ook werd gekeken voor welke werkgevers of uitzendbureaus de bewoners werken. Burgemeester Vreeman: “Als je mensen uit andere landen hiernaartoe haalt om bij jou te werken, heb je ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is. Dat betekent niet alleen dat ze betaald worden volgens de cao, maar ook dat hun huisvesting goed en veilig is. Als oud-vakbondsman kan ik daar echt kwaad over worden.”

Bron: news.smart.pr

Hoe breng je het lokale veiligheidsbeleid op een hoger plan: Bezoek de HCB Colleges Veiligheid, recht en bestuur, start 9 februari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.