05:58
06 december 2023

Exploitant van Chemelot in de clinch met OM over veiligheid op industrieterrein

Exploitant van Chemelot in de clinch met OM over veiligheid op industrieterrein

De exploitant van industrieterrein Chemelot in Geleen moet vrezen voor een boete van 7,5 miljoen euro, waarvan 5 miljoen voorwaardelijk. Doordat de uitbater geen goede toezichthouder was, konden volgens het Openbaar Ministerie meerdere ernstige ongelukken gebeuren.

Het OM vindt dat Chemelot Site Permit BV (CSP) in zes gevallen verzaakt heeft als toezichthouder en handhaver. Zo ontsnapte een grote hoeveelheid blauwzuurgas en ontstond er brand bij enkele bedrijven op Chemelot, waarbij één werknemer om het leven kwam.

Het OM kwam mede door de “proceshouding” van CSP tot deze zware eis. Ondanks de dagvaarding is CSP vrijdag niet komen opdagen en liet het zich vertegenwoordigen door drie advocaten. “CSP weigert zich te verantwoorden”, concludeerde de officier van justitie.

Lees verder via nu.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding die start op 23 november in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Leonie Schakel, NZa, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.

Meer informatie vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *