12:37
08 december 2023

Kees van den Bos: ‘Bij onzekerheid kijken mensen eerst naar de autoriteiten’

Kees van den Bos: ‘Bij onzekerheid kijken mensen eerst naar de autoriteiten’

Behandel je mensen oneerlijk, dan kan volgens hoogleraar Kees van den Bos polarisatie, zelfs complotdenken, ontstaan. ‘Als je als professional denkt dat je je werk goed doet en niet voor frustratie bij burgers zorgt, moet je nog eens daarover nadenken.’

Jenny Douwes werd in het najaar 2017 het gezicht van het verzet tegen de komst van Kick Out Zwarte Piet bij de sinterklaasintocht in Drachten. Wat veel minder mensen van haar weten, is dat Douwes voor haar oproep op Facebook tot protest contact zocht met haar gemeente. In haar ogen, en ze was daarin gevoed door een rapport van het NCTV, was KOZP een mogelijk gewelddadige groep. Wat ging de gemeente daaraan doen?

Ze kreeg nul op het rekest, sterker nog, de hoorn werd erop gegooid. Waarna Douwes een andere weg voor haar zorgen vond.

Eerlijke proces is essentiële en wetenschappelijk bewezen factor in het voorkomen van wantrouwen, polarisatie en complotdenken
Voor Kees van den Bos, hoogleraar sociale psychologie aan de universiteit van Utrecht, illustreert de ervaring van Douwes het centrale punt dat hij maakt in zijn recent verschenen boek Elkaar eerlijk behandelen. Douwes werd in haar ogen niet eerlijk behandeld door haar gemeente. Het ontbrak aan een ‘eerlijk proces’, zoals Van den Bos het in zijn boek noemt. En juist dat eerlijke proces is volgens Van den Bos een essentiële en wetenschappelijk bewezen factor in het voorkomen van wantrouwen, polarisatie, en zelfs complotdenken.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *