02:41
06 december 2022

Expired: Ex-criminelen zetten koffie in politiebureau

Expired: Ex-criminelen zetten koffie in politiebureau

Vroeger kreeg je in dit politiebureau waarschijnlijk alleen tijdens je verhoor een kopje koffie. Nu zijn het voormalige probleemjongeren die hier het koffieapparaat bedienen en ‘latte art’ maken. Ze krijgen in dit oude politiebureau aan het Eendrachtsplein een opleiding tot barista en koffiebrander.

Het project heet Heilige Boontjes en wordt ondersteund door de politie en de gemeente Rotterdam. De bedoeling is dat de jongeren hier genoeg werkervaring opdoen om uiteindelijk een échte baan te krijgen.

Heilige Boontjes is onder meer opgezet door politieagent Marco den Dunnen. In zijn buurt Delfshaven komen veel jongeren in aanraking met de politie, vaak gaat het om kleine diefstallen en drugshandel. Áls ze dan de stap nemen om uit het criminele leven te stappen, is het voor hen vaak erg moeilijk om aan een baan te komen.

“Om eerlijk te zijn: dat is ook heel logisch”, zegt Van Dunnen. “Hun randje is te rauw, te grof. Als ze bij een simpele baan de vraag krijgen om wat dozen te verplaatsen, antwoorden zij: fuck you, dat ga ik niet doen. Dit soort jongeren willen we leren wat het is om te werken.”

Dus besloot hij in een business te stappen die hip is: koffie. “In koffietenten zijn het nu vooral hogeropgeleiden die een vrij simpel ambacht doen. Ik wilde onze doelgroep, de jongens en meisjes uit de achterbuurten, ook dat toffe laten doen. Zodat zij ook aanzien krijgen.”

Lees verder via NOS – Ex-criminelen zetten koffie in politiebureau

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.