06:39
24 april 2024

Expired: Negen tips om migranten bij burgerinitiatieven te betrekken

Iedereen kan en wil meedoen, zo luidt het credo van de participatiemaatschappij. Maar mensen met een migrantenachtergrond blijken minder vaak te participeren, en burgerinitiatieven worden vaak door een specifieke groep autochtone Nederlanders opgezet en bezocht. Hoe kan het wel?

Het Kennisplatform Integratie & Samenleving ging op zoek naar hoe initiatieven inclusief kunnen zijn voor burgers met een migrantenachtergrond, en sprak hiervoor onder andere met vier burgerinitiatieven: Het Huis van Bartels in Amersfoort, Mudanthe in Apeldoorn, Oké Nu in Utrecht Overvecht en het BankjesCollectief.

Bureaucratische hobbels wegnemen

Bewoners die een initiatief starten, zijn vaak al maatschappelijk actief, en moeten over veel vaardigheden beschikken. Dat is mogelijk de reden dat in de praktijk initiatiefnemers vaak hoopopgeleide, werkende, autochtone burgers zijn. Migranten starten minder vaak een initiatief. Zij kennen de wegen minder en beschikken minder over de benodigde vaardigheden.

Hoewel dat voor iedereen geldt, wordt zeker voor migranten al heel wat gewonnen als overheidsinstellingen zoveel mogelijk bureaucratische hobbels en ingewikkelde procedures wegnemen. Daarnaast geldt voor migrantengroepen dat laagdrempelig, persoonlijk, mondeling contact en zichtbaarheid van professionals in de wijk belangrijk zijn om vertrouwen op te bouwen.

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *