12:58
12 juni 2021

Europa maakt meer kapot dan ons lief is

Europa maakt meer kapot dan ons lief is

Als het op internet aankomt, is Europa (lees: de Europese Unie) de weg helemaal kwijt. Met de komst van de GDPR (AVG), weet zo’n beetje niemand meer wat nu wel of niet (meer) mag met foto’s of filmpjes op het internet. Dat leidt tot redelijke bizarre situaties, zoals dat je met een rooie stip op je voorhoofd, of met een dierenmasker op je hoofd moet lopen als je liever niet gefilmd of gefotografeerd wilt worden. Laten we het dan nog maar niet hebben over de e-Privacy verordening, die het gebruik van cookies nog verder op z’n kop gaat zetten.

Maar het dieptepunt was wat mij betreft afgelopen week. Europa stemde voor een gezamenlijk standpunt over de hervorming van het auteursrecht, en Jean-Claude Juncker (voorzitter van de Europese Commissie) riep in zijn laatste Staat van de Unie op tot nieuwe regels om terroristische content binnen een uur van het internet te verwijderen.

Ik vraag me af of Europa beseft dat ze hiermee het internet echt stuk maakt. Of misschien wel beter gezegd: dood. Zoals bijvoorbeeld mijn collega-professor Arno R. Lodder twitterde: ‘the internet is dead’. Want Europa maakt de, in mijn optiek, fundamentele fout om alle problemen met content op het internet, op het bord van de ISP’s (internetproviders) en internetplatformen te leggen.

Lees verder via ibestuur.nl

Leren over juridische aspecten van digitale transformatie? Kom naar (seminar 2 van) de Nieuwspoort Seminarreeks ‘Juridische Update 2018’.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × twee =