05:37
02 april 2023

Een kritische blik op de term femicide

Een kritische blik op de term femicide

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, pleit lector en bijzonder hoogleraar Janine Janssen voor meer aandacht voor achterliggende patronen van femicide – kort door de bocht ‘vrouwenmoord’.

De cijfers van het CBS liegen er niet om: in 2021 zijn er 23 vrouwen om het leven gekomen door moord of doodslag waarbij de (vermoedelijke) dader de (ex-) partner was (tegenover 5 mannen). In 2019 en 2020 ging het om vergelijkbare aantallen. In 2018 was het aantal vrouwelijke slachtoffers van moord- en doodslag door de (ex-) partner fors hoger, het ging in dat jaar om 33 vrouwen.

In de periode 2017 tot en met 2021 had de politie bij 96 procent van de vrouwen die slachtoffer waren van moord en doodslag een dader in beeld. Bij bijna 6 op de 10 vrouwen die in deze periode werden vermoord, was de vermoedelijke dader de (ex-) partner. Bij mannen was bij 83 procent van de slachtoffers een dader in beeld, bij 5 procent was de vermoedelijke dader de (ex-) partner.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Meer leren van prof. dr. Janine Janssen? Leren over en reflecteren op veiligheidsthema’s als huiselijk geweld, mensenhandel, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom 9 maart en/of 30 maart 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Verder met prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Masja van Meeteren en dr. Hans Moors.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *