03:45
05 oktober 2022

‘Domme camera’s worden nu echt slim’

Slimme camera’s vielen tot nu toe vaak tegen: het waren eigenlijk domme camera’s gekoppeld aan een slimme computer. En de resultaten vielen vaak flink tegen. Dat gaat nu veranderen volgens experts, aangezien de camera’s zelf steeds slimmer worden. ‘Intelligent video at the edge’.

Revolutie
De markt voor video content analyse heeft het altijd moeilijk gehad tot nu toe. Maar de ontwikkelingen worden aandachtig gevolgd door de brede surveillance industrie. De vraag naar slimme camera’s is onverminderd groot, maar er is een revolutie gaande in waar die intelligentie wordt ingebouwd.

Slechte reputatie
Oorspronkelijk werd video content analyse uitgevoerd door computers of servers. De camera hoefde dan niet te worden vervangen door een slimmer exemplaar: de computer deed het rekenwerk wel. Dat leidde tot een sterke groei in de markt voor VCA tot 2008 maar toen was het sprookje uit. Slimme camera’s kregen een slechte reputatie omdat de mogelijkheden van VCA consequent te positief waren voorgesteld. In 2014 kromp de markt voor ‘server-based analytics’ wereldwijd met ongeveer 30%. Eigenlijk was dit ook geen slim cameratoezicht: het waren domme camera’s gekoppeld aan een slimme computer. Maar dat is nu dus aan het veranderen: de camera wordt zelf slim.

Rekenen aan de rand
De markt voor ‘edge-based analytics’ groeit flink: de rekenkracht aan boord van elke camera is tegenwoordig veel groter en het kost minder bandbreedte om berekeningen in de camera zelf uit te laten voeren. De camera zelf wordt daardoor steeds slimmer. Het is onvermijdelijk dat die rekenkracht zal blijven toenemen en dat betekent dat steeds meer applicaties aan de rand van het netwerk zullen draaien en niet meer op de centrale server.

Bron: Slimbekeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.