11:15
21 mei 2022

Verborgen vrouwen – Deze vrouwen hebben al jaren geen daglicht gezien – Vrouwenonderdrukking

Het klinkt als een absoluut horror verhaal: jarenlang opgesloten zitten in je eigen huis omdat je niet naar buiten mag van je eigen man. Toch is dit voor zo’n 300 vrouwen in Amsterdam dagelijks de bittere realiteit.

8 jaar opgesloten in Amsterdam Oost
Neem het voorbeeld van Fayza Oum’Hamed. Zij zat 8 jaar lang opgesloten in haar huis in Amsterdam Oost. Op haar 15de komt ze naar Nederland, uitgehuwelijkt aan een man die ze nog nooit gezien heeft.Vrijwel meteen heeft ze door dat het foute boel is. Maar ze spreekt de taal niet, kent verder niemand en kan niks doen aan haar situatie.

Behandeld als slaaf
In die 8 jaar mag ze van haar man met niemand contact hebben. Ook haar schoonfamilie behandelt haar verschrikkelijk. Ze wordt mishandeld, uitgebuit en seksueel misbruikt. Niemand heeft door in wat voor hel ze leeft.

Sprong van balkon
Uiteindelijk ziet Fayza geen andere uitweg dan van haar balkon te springen. Ze overleeft de val. Dit afschuwelijke ongeval zorgt er wel voor dat hulpinstanties gealarmeerd worden. Uiteindelijk komt ze samen met haar kinderen in een blijf-van-mijn-lijfhuis terecht.

Heldin van Slotervaart
Raffia Allouch trekt zich het lot van vrouwen zoals Fayza aan. Naar schatting zijn het er in Amsterdam alleen al zo’n 300. Met haar stichting Home Empowerment in Slotervaart trekt ze dag en nacht erop uit om deze vrouwen uit hun benaderde positie te bevrijden. Wij gingen met Raffia mee en doken onder in de wereld van deze verborgen vrouwen. Wie zijn ze, hoe leven ze en hoe kan het dat niemand contact met ze heeft?

 Brandpunt een reportage over het lot van deze vrouwen

Bron: Brandpunt KRO

Lees verder via Femmes for Freedom –  Verborgen vrouwen en via de site

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.