11:51
24 januari 2022

De lokale politie van en voor de burger is geschiedenis

De lokale politie van en voor de burger is geschiedenis

De noodkreet van de burgemeesters over de ‘uitholling’ van de politie door de landelijke strijd tegen de drugs is een oprisping. Hoogleraar Bob Hoogenboom in de Veiligheidscolumn over de definitief veranderde politiefunctie.

Burgemeesters richten zich via NRC tot het kabinet over de sterkte van de politie in hun gemeenten. Dat is logisch. Sinds de invoering van de nationale politie is de politiezorg blijvend van karakter aan het veranderen. Ruim dertig jaar was de politie dicht bij de burger georganiseerd. In wijkteams. Met bureaus verspreid door de stad. Noodhulp met geringe aanrijtijden. Politie van en voor de burger. Benaderbaar. Zichtbaar. Dichtbij. Dat is blijvend veranderd.

Hoe komt dit? En waarom is de kritiek van de burgemeesters een achterhoedegevecht? Het komt door de ‘onderstroom’ in het politiebestel. In 1993 gaan 148 gemeentelijke politiekorpsen op in 25 regionale korpsen en het korps landelijke politiediensten. Schaalvergroting 1.0. In 2013 gaan de regionale korpsen op in de nationale politie.

Lees verder via nrc.nl

Meer leren over de veranderende politiefunctie en samenwerking met veiligheidspartners van prof. dr. Bob Hoogenboom? En over samenwerken met burgers, sociale spanningen, weerbare wijken en ondermijning van oa Hans Boutellier, Shanna Mehlbaum en Krista Schram? Kom naar het HCB Seminar ‘De Veilige Gemeente 2019 – Waar liggen burgemeesters wakker van?’ op 12 december in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 7 =