09:32
05 december 2022

‘Data is niet het nieuwe goud, het is het nieuwe plastic’ – Interview met Jeroen Linssen

‘Data is niet het nieuwe goud, het is het nieuwe plastic’ – Interview met Jeroen Linssen

‘Data is niet het nieuwe goud, het is het nieuwe plastic’

Bovenstaande quote heeft volgens Jeroen Linssen een onbekende oorsprong, maar het is wel een quote die hij kan onderschrijven.

‘Data kan veel waarde hebben, maar we moeten er ook zuinig en efficiënt mee omgaan. Niet louter het roekeloos gebruik, maar het doelgericht inzetten met de juiste methodes.’

Jeroen Linssen is associate lector Applied Data Science bij het lectoraat Ambient Intelligence van hogeschool Saxion. Hij is tevens de eerste spreker op het komende HCB Seminar ‘Toezicht in Transitie 2022 – Techniek & toezicht: Datagedreven toezicht’ dat op 12 oktober plaatsvindt bij het Huis van het Boek in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

VL-Nieuws stelde Jeroen in aanloop naar het HCB Seminar vast een paar vragen.

Kun je een voorbeeld geven van een technologische innovatie of ontwikkeling die relevant is voor het toezicht door markttoezichthouders en rijksinspecties?

De ongelooflijke kracht van datagedreven analyses. Allerlei verschillende technieken gebaseerd op Artificial Intelligence (AI) worden ontplooid en bieden vele kansen voor analyse, voorspelling en classificatie. Het innovatieve hieraan is veel van deze ontwikkelingen open source beschikbaar zijn: iedereen kan ermee aan de slag!

Wordt deze al toegepast in andere sectoren dan het extern toezicht?

In de brede zin van het woord kan AI in alle sectoren iets bijdragen. Maar hiervoor geldt wel dat mensen zelf moeten beslissen hóe het wordt ingezet, met de nodige domeinexpertise.

Waarom mogen externe toezichthouders jouw presentatie op 12 oktober niet missen?

Er zijn zoveel mogelijkheden voor data en AI die ik graag met iedereen wil delen. Met enige zekerheid kan ik met mijn natuurlijke intelligentie voorspellen dat men hierdoor geïnspireerd gaat raken!

Meer leren over datagedreven toezicht van onder meer dr. Jeroen Linssen (Saxion), dr. Haiko van der Voort (TU Delft) en prof. dr. Stefania Milan (UvA)? Kom naar het aankomende HCB Seminar ‘Toezicht in Transitie 2022 – Techniek & toezicht: Datagedreven Toezicht’ op 12 oktober in Den Haag en georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met praktijkpitches vanuit de Inspectie Justitie en Veiligheid, de NVWA en de DCMR.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.