08:12
18 januari 2022

Daniel Wolfs: Breng de magie in samenwerking tot leven

Daniel Wolfs: Breng de magie in samenwerking tot leven

Samenwerking binnen én tussen organisaties strandt vaak, om uiteenlopende redenen. De meeste valkuilen zijn goed te ontwijken, bewijst de bevlogen veranderkundige Daniël Wolfs in zijn boek ‘Magic Makers: De kracht van samen veranderen’.

Daniel Wolfs: Breng de magie in samenwerking tot leven
Met alle (inmiddels oud-)collega’s van KPMG ‘belachelijk veel geld inzamelen voor Serious Request’, de jaarlijkse decemberactie van 3FM die bedoeld is om geld op te halen voor het Rode Kruis. Die gedachte kreeg Daniël Wolfs, nu werkzaam bij Holland Consulting Group, toen hij in december 2011 op de bank lag en op tv zag hoe medewerkers namens hun bedrijf geldcheques overhandigden aan de drie dj’s in het Glazen Huis. Hij besprak zijn idee met een collega, een handvol enthousiaste collega’s sloot zich aan, waarna het balletje het jaar daarop ging rollen: de Raad van Bestuur gaf expliciete steun aan het idee, medewerkers konden geld doneren via een speciale app, er kwam een online veiling, en zo ontstonden er binnen KPMG in ijltempo allerlei initiatieven. Die niet alleen geld genereerden maar er ook voor zorgden dat er meer verbinding kwam tussen verschillende medewerkers en afdelingen binnen de organisatie.

Verander samen
Uiteindelijk zamelden Wolfs en zijn collega’s liefst 175.000 euro in voor Serious Request. Over deze ‘magische resultaten’ van zijn actie schrijft Wolfs: ‘Tot in alle uithoeken van KPMG werd dit avontuur beleefd. Iedereen hielp mee om van alles te regelen, en dat in een bedrijf waar normaliter ieder uur verantwoord moet worden. Ik besefte al snel dat deze actie alle ingrediënten bevatte waar mijn klanten zo vaak om vroegen: enthousiasme en energie in plaats van weerstand en gebrek aan draagvlak; samenwerking over de gebruikelijke silo’s heen in plaats van ieder voor zich; en vierduizend mannen en vrouwen in beweging vanuit eigen initiatief in plaats van reactiviteit en een gebrek aan ondernemerschap.’

Deze actie, weet hij nu, leerde hem in retrospect vijf dingen over samenwerking: zet samenwerking centraal, denk groot en doe klein, verander samen, een succesvol verhaal over samenwerken schrijft zichzelf, en jij maakt het verschil. Deze vijf lessen vinden we nu terug als de hoofdstukken in zijn boek.

Lees verder via managementimpact.nl

Meer leren? Daniel Wolfs, mede-oprichter en mede-eigenaar van The Change Studio, verzorgt op 4 december 2 keer een sessie tijdens De Nationale Directeurendag Kinderopvang en Basisonderwijs 2018 – 2 Nieuwspoort Seminars op 1 dag! Kies Positie! & De Kracht van samen veranderen. Verder met oa Yvette Vervoort (Buro8020), Robert Jan Simons (Visie op leren), Hans van der Loo (Betterday, Energyfinder), John Vonk (IKC De Toverberg) en Rudie Peeters (Hoera Kindercentra).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 2 =