02:27
27 januari 2023

CityAccessMap: Stedelijke ongelijkheid aanpakken met open source data

CityAccessMap: Stedelijke ongelijkheid aanpakken met open source data

Mensen in achtergestelde stadswijken hebben vaak minder voorzieningen tot hun beschikking dan mensen die wonen in rijkere stadsdelen. Zij hebben minder toegang tot stedelijke infrastructuur zoals apotheken, bibliotheken, sportclubs en zelfs openbaar vervoer in hun buurt. Het keren van deze tendens is een prioriteit voor huidige beleidsmakers. Onderzoekers van de TU Delft hebben een nieuwe online tool gemaakt: ‘CityAccessMap’, die hen daarbij kan helpen. Dat meldt de TU Delft.

CityAccessMap meet en brengt de stedelijke infrastructuur van verschillende steden wereldwijd in beeld. Iedereen kan nu online bekijken hoe het gesteld is met de toegankelijkheid van stedelijke infrastructuur, maar de tool is vooral voor stadsplanners een belangrijk hulpmiddel om een eerlijke en gelijke verdeling van essentiële infrastructuur te realiseren. “Met de tool willen we bewustzijn creëren bij beleidsmakers en hen aanzetten om iets te doen aan ongelijkheid voor bepaalde kansarme gemeenschappen”, zegt onderzoeker Trivik Verma, assistent-professor stedelijke wetenschap en beleid die betrokken is bij de ontwikkeling van de online tool. Het onderzoek dat hij met zijn team deed naar toegankelijkheid en sociaal-economische aspecten van het welzijn van mensen toont aan dat achtergestelde gemeenschappen minder toegang hebben tot voorzieningen. Het biedt een kader voor de beoordeling van de verdeling van stedelijke infrastructuur waarmee gebieden kunnen worden geïdentificeerd waar het belangrijk is om het voorzieningenniveau verbeteren.

Lees verder via nationaleonderwijsgids.nl

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus die start op 4 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *