12:20
04 december 2022

Gemeenten beginnen al met Aso-wet voordat de Kamer zich uitspreekt ‘Burgemeester moet asociale buren keihard kunnen aanpakken’

Een op de drie Nederlanders heeft wel eens overlast van de buren. Bij een half miljoen mensen is het zo erg dat hun dagelijks leven wordt verstoord. Om de overlastgevers aan te pakken zijn er nu twee mogelijkheden: een waarschuwing geven of de overlastgevers uit hun huis zetten. Volgens de VVD is de eerste straf vaak te licht en de tweede juist te zwaar. De partij stelt daarom een derde optie voor: een zogenoemde ‘gedragsaanwijzing’ door de burgemeester. Dat komt volgens Kamerlid Van der Linde neer op “keihard aanpakken”.

Muilkorven

Die kan de overlastpleger opdragen iets te doen of juist na te laten. Als het bijvoorbeeld gaat om een voortdurend blaffende hond, dan moet de overlastgever zijn hond muilkorven of binnenhouden. Zorgt bepaald bezoek van de buren steeds voor een onveilige sfeer, dan moeten zij een bezoekersverbod kunnen krijgen.

De burgemeester kan pas een gedragsaanwijzing geven als een waarschuwing of bemiddeling niet werkt. En als er ook na de aanwijzing geen verbetering optreedt, kunnen de asociale bewoners alsnog uit hun huis worden gezet.  Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt dit plan. Wanneer de maatregel kan ingaan is nog niet bekend.

Lees verder via

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.