05:30
23 juli 2021

Blog: Contracteren via dialoog in regio Noordoost-Brabant

Blog: Contracteren via dialoog in regio Noordoost-Brabant

Papier is geduldig en het geschreven woord in de regel multi-interpretabel. Dat gaf ons weinig vertrouwen in een klassieke aanbesteding voor zware jeugdhulp waar we in de regio Noordoost Brabant eind 2019 voor stonden. We wilden een proces waarmee we onze ervaringen van de afgelopen zes jaar een plek konden geven. We zochten antwoord op de vraag hoe we alle ervaringen, vraagstukken, dilemma’s, risico’s en verwonderpunten op een effectieve en zakelijke manier konden tackelen in de nieuwe contracten. En we wilden geen meerjarige contracten afsluiten op basis van (slechts) geschreven inschrijvingen.

Pilot SAS zonder emvi procedure
De Jeugdwet zelf stond bovenstaande wens nog in de weg. Daarin zijn de vereisten aan inkoop op dit moment immers nog strak geformuleerd. Een oplossing vonden we door mee te doen aan de pilots van het ministerie van VWS om aan te besteden zonder offertes en gunningsmethodieken. Dit bood ons de ruimte om tot gunning te komen door middel van dialogen met geselecteerde aanbieders. Klassieke gunning op basis van offertes lieten we daarmee achterwege.

De basis voor de aanbestedingsprocedure vormen een regionaal beleidsplan en een regionale inkoopstrategie c.q. -opdracht. Er is een productenboek met bijbehorende tarievenlijst. Deze documenten zijn het kader voor het inkoopdocument. Hierin zijn de verschillende producten onderverdeeld in 7 percelen. Aanbieders kunnen zich inschrijven op een van deze percelen en/of de daarin opgenomen producten. (red. deze documenten komen beschikbaar in de binnenkort te publiceren Handreiking SAS zonder emvi).

Lees verder via inkoopsociaaldomein.nl

Meer leren over als overheidsjurist over de Omgevingswet, Aanbestedingswet en Woo? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2021’ die start op 24 september bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs en wordt georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + tien =