08:36
13 juli 2024

Bezetting gebouw universiteit directe aanleiding voor ontruiming tentenkamp

Bezetting gebouw universiteit directe aanleiding voor ontruiming tentenkamp

De bezetting van een gebouw van de Rijksuniversiteit was de directe aanleiding voor de gemeente om woensdagavond tot ontruiming van het pro-Palestina tentenkamp op het Harmonieplein over te gaan.

De gemeente liet het tentenkamp ongemoeid zo lang er geen ongeregeldheden zouden zijn. Een vreedzame demonstratie kreeg woensdag echter een grimmig karakter. “Een deel van de demonstranten heeft zich na afloop nog enige tijd in het tentenkamp begeven”, aldus Hans Coenraads, woordvoerder van de gemeente. “Daar zijn ook toespraken gehouden. Dat was voor ons nog een keer de bevestiging dat er een verband was tussen de bezetting van het universiteitsgebouw en het tentenkamp. Van daaruit kwam ook de vrees voor nieuwe wanordelijkheden”.

Leeg tentenkamp
“Het was voor de burgemeester grond om in te grijpen”, vervolgt Coenraads. “Maar zo ver is het niet gekomen, omdat de actievoerders zelf gelukkig vreedzaam de demonstratie op het Harmonieplein hadden beëindigd.” Volgens getuigen waren de demonstranten getipt dat de politie onderweg was. Die vertrokken daarna tot verrassing van de gemeente en de politie. “Tot onze verbazing troffen we een leeg tentenkamp aan in de loop van de avond. Daarmee was voor ons de demonstratie beëindigd en restte ons niks anders dan het opruimen van de achtergebleven tentjes”.

Gepast geweld
De pro-Palestina demonstratie eerder op de dag verliep eerst vreedzaam, maar een groepje actievoerders drong een pand van de universiteit aan de Oude Boteringestraat in. “Er was sprake van enig duw en trekwerk en het eindigde met een kortstondige bezetting van het pand”, aldus Coenraads.

Lees verder via oogtv.nl

Meer leren over radicalisering, ondermijning, jeugd & veiligheid, zorg & veiligheid en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 18 september en 9 oktober met o.a. Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *