01:17
04 oktober 2022

Bedreigde burgemeesters

Bedreigde burgemeesters

Over de doorwerking van dreiging

Wie dacht dat het burgemeesterschap een saaie baan was, heeft het mis. Als onderzoeker ontmoet ik regelmatig burgemeesters en die vertellen mij de meest spannende verhalen: van op mysterieuze wijze verdwenen ambtsketens tot oprollen van drugsbendes. Het zijn soms Netflixwaardige scenario’s.

Burgemeesters zijn vandaag de dag wellicht de meest zichtbare bestuurders die ook nog eens netelige problemen aanpakken. Van vluchtelingenopvang tot verwarde personen en motorbendes, ze zijn er allemaal van. Voor hun optreden oogsten burgemeesters vaak lof, maar ze krijgen ook regelmatig kritiek. Kritiek die lang niet altijd op constructieve, beschaafde wijze wordt geuit. Doodsbedreigingen, brandstichting in auto’s en zelfs een blik in de loop van een pistool, het is allemaal gebeurd de afgelopen jaren. Zo wordt burgemeester Jos Wienen (Haarlem) maandenlang beveiligd na serieuze bedreigingen. De auto van zijn voorganger, Bernt Scheiders, werd in de brand gestoken. Vorig jaar werd burgemeester Wil Houben (Voerendaal) met een wapen bedreigd op klaarlichte dag. Locoburgemeester Bouke Arends (Emmen) moest onderduiken in het buitenland. Dan zijn de spannende verhalen plotseling wel heel donker.

Lees verder via platformoverheid.nl

Meer leren? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Waar liggen burgemeestgers wakker van?’ met oa Hans Boutellier, Bob Hoogenboom, Marnix Eysink Smeets, Shanna Mehlbaum en burgemeester Lieke Sievers. Zie de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.