06:52
23 mei 2024

Almelo komt met online gebiedsverbod

Almelo komt met online gebiedsverbod

De burgemeester van Almelo kan mensen voortaan opdragen om een bericht op sociale media weg te halen, als ze daarin oproepen tot onrust. Wanneer mensen dat vervolgens niet doen, riskeren ze een dwangsom. Het is niet bekend hoe hoog die is.

Avondklokrellen
De Twentse plaats is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse gemeente met zo’n regel. Almelo heeft de maatregelen donderdag naar buiten gebracht. ‘Online-oproepen via apps, social media of internet kunnen leiden tot fysieke verstoringen van de openbare orde. We moeten daar op voorbereid zijn’, zegt burgemeester Arjen Gerritsen in een verklaring. Almelo zegt zulke verstoringen al te hebben meegemaakt ‘tijdens de boerenprotesten afgelopen zomer of tijdens de avondklokrellen in coronatijd’.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd van politie, officier van justitie of hoofd OOV op veiligheidsthema’s als mensenhandel, cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *