08:05
27 september 2021

AI, reguleren of stimuleren?

AI, reguleren of stimuleren?

Eind augustus gingen Elon Musk (Tesla/SpaceX) en Jack Ma (Alibaba) met elkaar in debat over artificial intelligence (AI). Op veel vlakken zijn ze het eens, maar terwijl Musk waarschuwt voor de risico’s ziet Ma toch vooral kansen.

Het dilemma of AI gereguleerd of juist gestimuleerd moet worden zien we ook in het politiek en maatschappelijk debat. Op de G7 in Biarritz en op de Europese top van defensieministers werd recent gesproken over het gebruik van AI voor militaire toepassingen. Eerder kwam ook het bericht dat techbedrijven – waaronder Amazon en Microsoft – betrokken zijn bij de ontwikkeling van dodelijke, autonome wapens. Al snel doemt dan het beeld op van dystopische films, zoals Terminator. In 2017 riepen leiders op het gebied van AI en robotica, waaronder Elon Musk, in een open brief aan de VN dan ook op om de ontwikkeling van zogenaamde killer robots te verbieden. In 2018 herhaalde Heiko Maas (Duitse minister van Buitenlandse Zaken) bij de VN de noodzaak voor een verbod, “before it is too late!”.

Ondertussen worstelen overheden wereldwijd met de vraag of en hoe AI gereguleerd moet worden.

Lees verder via ibestuur.nl

Meer leren over Big Tech? Kom naar het Nieuwspoort Seminar ‘De Veiligheidstafel Live – Big tech: Digitale Gangsters?’ met prof. dr. Bob Hoogenboom (Nyenrode Business Universiteit), Kees Verhoeven (lid 2e kamer namens D66) en Jochem de Groot ( Corporate Affairs Director bij Microsoft). Kijk voor meer informatie op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − negen =