12:44
08 december 2023

Agent Kanaleneiland lanceert videoclip over etnisch profileren

UTRECHT – De Utrechtse wijkagent Dwight wil etnisch profileren bespreekbaar maken. De politie ligt al enige tijd onder vuur omdat mensen louter op basis van uiterlijke kenmerken aan de kant worden gezet.

Dat er twee kanten aan het verhaal zitten, probeert Dwight samen te vatten in zijn emotioneel geladen Spoken Word ‘Samen Tegen Etnisch Profileren’. Vandaag gaf hij in FunX-Start de primeur.

In een interview met Fernando Halman vertelt de wijkagent van Kanaleneiland waarom het zo belangrijk voor hem is om zich uit te spreken over etnisch profileren. “We willen niet dat mensen vervreemden van de politie. De politie is er voor iedereen. Je mag mensen niet uitsluiten of anders behandelen.

DISCUSSIE
Dwight: “Als je iemand aan de kant gaat zetten, wat naar mijn idee niet nodig is, dan geeft dat een verdeeld gevoel. Ik wil mijn collega niet afvallen. Maar ik denk ook dat het niet zo chill is voor degene die wordt aangehouden.” Dwight heeft zelf veel ervaring met beide kanten van etnisch profileren. Hij komt voor zijn werk mensen tegen die zeggen etnisch geprofileerd te worden, terwijl dat niet het geval is. Maar hij is zelf ook wel eens etnisch geprofileerd.

De wijkagent probeert het heikele thema ook te bespreken met collega’s. Soms is hij op stap met een collega die een dure auto aan de kant wil zetten. Dwight gaat dan de discussie aan met zijn collega. “Ik wil nuance aanbrengen. We moeten niet schreeuwen, maar luisteren naar elkaar.”

Lees verder via RTV Utrecht – Agent Kanaleneiland lanceert videoclip over etnisch profileren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *