01:59
30 mei 2024

Afvalbedrijven krijgen geen geld voor ontploffende lachgascilinders

Afvalbedrijven krijgen geen geld voor ontploffende lachgascilinders

Het demissionaire kabinet geeft afvalverwerkers geen geld om schade als gevolg van ontploffende lachgascilinders tegen te gaan. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Heijnen “betreurt” de schade, maar zegt dat een tegemoetkoming “niet haalbaar” is.

Sinds de invoering van het verbod op lachgas – begin vorig jaar – hebben afvalverwerkingsbedrijven meer last van ontploffende cilinders. Eerder konden gebruikers de cilinders nog legaal inleveren in ruil voor statiegeld. Maar door het verbod verdween dat systeem. De Vereniging Afvalbedrijven (VA) meldde eind vorig jaar 65 miljoen euro schade als gevolg van cilinders die in het afval belandden.

De lachgasbussen veroorzaken niet alleen schade in de verbrandingsinstallaties, maar leggen ook het proces van afval verbranden even stil. Dat kan weer invloed hebben op de verwerking van afval en de levering van warmte aan huizen en bedrijven, zei de VA eerder tegen NU.nl. Ook vuilniswagens raken beschadigd.

Lees verder via nu.nl

Meer leren over ondermijning, verwarde personen en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV (online gebiedsverboden en demonstratierecht? Kom 15 mei naar het HCB Seminar ‘Topsprekers in Veiligheid’ met prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen), mr. Jan van der Grinten (Van Doorne en Universiteit Leiden) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding op 18 april en 16 mei 2024 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie (18 april)
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken (16 mei)

Sprekers zijn Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, Bart Snels en Floryt van Wesel, Inspectie belastingen, toeslagen en douane en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *