03:33
29 mei 2022

Aantal misdrijven daalt en we voelen ons minder onveilig

In 2016, is net als de drie jaar daarvoor, het aantal misdrijven in Nederland gedaald. De grootste daling was in Oost- en Zuid-Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bij de politie kwamen vorig jaar ruim 900.000 aangiftes binnen van een delict, maar uit de onderzoeken blijkt dat het werkelijke aantal delicten veel hoger ligt. Het CBS spreekt van 4,4 miljoen gewelds-, vermogens- en vandalismemisdrijven en baseert dit getal op de antwoorden in de veiligheidsenquête.

“Je ziet dat de aangiftebereidheid niet groot is”, zegt criminoloog Marc Schuilenburg. Volgens hem komt dat doordat mensen er minder vertrouwen in hebben dat de politie een zaak oplost, “maar het heeft er ook voor een belangrijk deel mee te maken dat veel delicten worden opgelost buiten de politie om”, zegt de criminoloog.

“Als je op je bankrekening een vreemde transactie ziet, doe je geen aangifte, maar bel je de bank. Dat geldt ook voor andere delicten.”

Mensen in Nederland voelen zich steeds minder onveilig. Zei in 2012 nog 37 procent zich weleens onveilig te voelen, in 2016 was dat gedaald naar 35 procent. Opmerkelijk is wel dat het gevoel van onveiligheid minder snel afneemt dan de criminaliteitscijfers. Criminoloog Schuilenburg vindt dat niet zo gek: “Veiligheid is veel meer dan criminaliteit. Mensen zijn nu niet meer bang voor een overval, maar voor abstracte fenomenen als terreur, het klimaat of de komst van vluchtelingen.”

Lees verder via NOS

Wilt u meer weten over positieve veiligheid en hoe dit toe te passen? schrijf u in voor het Haags Congresbureau Nieuwspoort Seminarreeks Positieve Veiligheid, woensdag 17 mei, 24 mei, 31 mei en 7 juni 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.