03:44
25 januari 2022

Zit jouw baas al langer dan 7 jaar op zijn of haar stoel? Dan kan er sprake zijn van ‘versloffing’

Zit jouw baas al langer dan 7 jaar op zijn of haar stoel? Dan kan er sprake zijn van ‘versloffing’

Volgens recent onderzoek naar bestuurlijk verval zou een baas best niet langer dan 7 jaar op zijn of haar stoel zitten. “Bestuurlijk verval komt voor als er een patroon van bestuurlijk falen ontstaat. Een bestuurder functioneert geleidelijk steeds minder goed en de organisatie ondervindt er schade door”, zegt Meike Bokhorst, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Vooral semi-publieke organisaties zoals zorginstellingen, onderwijsinstellingen, openbare omroepen, … werden onderzocht. “Er is al heel veel aandacht voor bestuurlijk verval in de private sector en in de publieke sector ook voor langzittende politici-bestuurders. Maar in de semi-publieke sector was dit nog nauwelijks onderzocht. In Nederland waren er veel incidenten, zoals problemen met woningcorporaties.”

“We gebruiken de kaap van 7 jaar, maar reken daar nog +2 of -2 jaar bij. Het betekent niet dat een bestuurder na 9 jaar niet meer functioneert, maar je moet je meer inspannen om ervoor te zorgen dat mensen je nog gaan tegenspreken. Werknemers denken dan sneller dat de baas alles wel weet.”

Lees en luister verder via radio1.be

Meer leren over Next Level toezicht? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Toezicht in Transitie 2021 – Next Level toezicht in de praktijk’  met Meike Bokhorst (Universiteit Utrecht, Nationale Ombudsman), Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen), prof. Muel Kaptein (hoogleraar Erasmus Universiteit)en Paul van Dijk (adviseur). Korting voor leden van Vide en voor oud deelnemers Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 2 =